Snoubení chřestu s vínem

podle Pavla Chrásta

Snoubení chřestu s vínem

Snoubení chřestových jídel s vínem považují mnozí za náročnou disciplínu. Jak ale říká Pavel Chrást, moravský vinař a mezinárodní degustátor vín, chřest není veřejný nepřítel číslo jedna. Při výběru vína záleží především na tom, co dalšího na talíři kromě chřestu je. Chřest sám o sobě má jemnou chuť i vůni, proto bývá často kombinovaný s výraznějšími ingrediencemi.

O snoubení chřestu s vínem panuje řada mýtů, které se neustále objevují v médiích, tak například:

  1. Chřest a víno nenasnoubíš... jak se jistě na Slavnostech chřestu přesvědčíte sami, mohou k sobě chřest a víno nalézt cestu velice dobře...
  2. K chřestu jen bílé víno – toto také neplatí stoprocentně, lze zvolit i červená vína. Záleží na chřestovém pokrmu, tj. na způsobu úpravy chřestu... např. chřest na grilu se slaninou nebo pancettou může vhodně doplnit rulandské modré. Stejně tak pečené masité pokrmy s chřestem nebo chřest s houbovou omáčkou může lépe doplnit lehčí červené víno nezrající v sudu spíše než víno bílé...
  3. Chřest nelze snoubit s růžovým vínem – je sice pravda, že zkombinovat růžové a chřestový pokrm je možná nejsložitější, ale i zde máme pro milovníky růžového vína dobrou zprávu... není rosé jako rosé... Rosé vyrobené z odrůdy Mourvédre v sobě nenese primární ovocnou složku, a proto je možné ho i dobře kombinovat s různými úpravami bílého chřestu, např. jako „milánský chřest", tj. vařený a posléze zapečený s parmezánem.

 

Obecné zásady snoubení chřestu a vína

Při výběru vína posuzujeme vždy chřestový pokrm jako celek. Obecně lze říci, že by i milovníci vín ovocného charakteru měli raději sáhnout po vínech minerálnějších, především po odrůdách rulandské bílé (pinot blanc) nebo sauvignon, ideálně typu Sancerre. Také silná bariková vína nejsou k chřestu vhodná, ale jemnější bariková vína se mohou dobře snoubit např. s chřestovým pokrmem přelitým silnou máslovou omáčkou.

Zjednodušeně se dá říci, je-li chřest připraven:

  • Se zálivkou – je třeba nalézt víno, které se dokáže vyrovnat s kyselým octovým charakterem a nebude s chřestem soutěžit... zvolte zemitý, suchý a nebarikový pinot gris (rulandské šedé) nebo sauvignon
  • S majonézou nebo rozpuštěným máslem – není-li na talíři jiná ingredience, dobře poslouží nebarikové (příp. jemně barikové) chardonnay, ideálně typu Chablis
  • S holandskou omáčkou nebo naměkko uvařeným vejcem – obvykle je to především omáčka, se kterou je vhodnější víno nasnoubit, vyzkoušejte vyzrálejší chardonnay... zde potěšíme i milovníky vín ze dřeva, jemně barikové chardonnay je také dobrá volba
  • S kozím sýrem nebo krevetami – vyzkoušejte minerální suchý sauvignon, nejlépe Sancerre z Loiry...
  • S grilovaným lososem – zkuste suchý pinot blanc
  • Krabí pokrmy – vyzkoušejte velmi suchý ryzlink rýnský
  • Chřestové rizoto – ke krémovité struktuře rizota vyzkoušejte pinot blanc, případně suchý ryzlink rýnský
  • Grilovaný chřest, chřest s houbami, pečený chřest se slaninkou – zde potěšíme milovníky lehkých červených vín, především pinot noir (rulandské modré)
  • Chřestový quiche – tak zde spolehlivě oceníte suchý příjemný pinot blanc, případně si na své přijdou i milovníci suchého chardonnay a charakterního rosé
  • Bílý chřest vařený – k tomuto jemnému pokrmu je vynikající svěží mladé víno, např. veltlínské zelené, suchý ryzlink rýnský nebo dokonce rosé z Bandolu, i když tato kombinace může někoho zaskočit...

Ale jak říká Pavel Chrást, „... dejte na vlastní intuici... je radost „žít s jídlem a vínem" a jistě si každý dokážete najít vlastní kombinaci s vínem, která může být sice překvapivá, ale je-li vám právě teď příjemná a líbivá, vychutnáte si snoubení vína a jídla více než budete-li se držet konvencí proti svému gustu..."