Zelený chřest s raky a medvědím česnekem, pošírované vajíčko

Jan Punčochář

Zelený chřest s raky a medvědím česnekem, pošírované vajíčko

Jan Punčochář

Suroviny:

  • 8 zelených chřestů
  • 4 bílé chřesty
  • 4 křepelčí vajíčka
  • 8 raků
  • 50g medvědího česneku
  • 50g piniových oříšků
  • 20g sýru peccorino
  • 20g sýru parmigiano reggiano
  • 20g rukoly
  • 100ml panenského olivového oleje
  • mouka na obalení
  • vejce na obalení
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • 2dcl smetany
  • sůl
  • citronová šťáva

Zelený chřest oloupeme a uvaříme v hodně osolené vodě al dente (cca 2 min.). Chřest vyjmeme, zchladíme v ledové vodě, osušíme a prokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Raky vaříme při 80 stupních šest minut. Následně je vyjmeme, zchladíme, vyloupeme a marinujeme stejně jako chřest v citronové šťávě a olivovém oleji. Bílý chřest oloupeme, uvaříme doměkka (cca 10 min.), scedíme, přidáme smetanu a sůl a v mixéru vyšleháme v jemné krémové pyré.

Vajíčka zmrazíme, oloupeme, obalíme v trojobalu a ze všech stran osmažíme do křupava.

 

Pesto z medvědího česneku a rukoly

Do mixéru vložíme medvědí česnek, pinie, rukolu a za postupného přidávání olivového oleje vyšleháme jemný krém. Nakonec přisypeme sýry a zakápneme citronovou šťávou.

Na talíř poklademe raky, chřest, pyré, smažené vejce a zelené pesto a můžeme podávat se šunkou pata negra.