Zelený chřest s raky a medvědím česnekem, pošírované vajíčko
Jan Punčochář

Jan Punčochář
Suroviny:
- 8 zelených chřestů
- 4 bílé chřesty
- 4 křepelčí vajíčka
- 8 raků
- 50g medvědího česneku
- 50g piniových oříšků
- 20g sýru peccorino
- 20g sýru parmigiano reggiano
- 20g rukoly
- 100ml panenského olivového oleje
- mouka na obalení
- vejce na obalení
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
- 2dcl smetany
- sůl
- citronová šťáva
Zelený chřest oloupeme a uvaříme v hodně osolené vodě al dente (cca 2 min.). Chřest vyjmeme, zchladíme v ledové vodě, osušíme a prokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Raky vaříme při 80 stupních šest minut. Následně je vyjmeme, zchladíme, vyloupeme a marinujeme stejně jako chřest v citronové šťávě a olivovém oleji. Bílý chřest oloupeme, uvaříme doměkka (cca 10 min.), scedíme, přidáme smetanu a sůl a v mixéru vyšleháme v jemné krémové pyré.
Vajíčka zmrazíme, oloupeme, obalíme v trojobalu a ze všech stran osmažíme do křupava.
Pesto z medvědího česneku a rukoly
Do mixéru vložíme medvědí česnek, pinie, rukolu a za postupného přidávání olivového oleje vyšleháme jemný krém. Nakonec přisypeme sýry a zakápneme citronovou šťávou.
Na talíř poklademe raky, chřest, pyré, smažené vejce a zelené pesto a můžeme podávat se šunkou pata negra.