Zastřené vejce s chřestem, listovým těstem a bernskou omáčkou
Mirek Kalina

Mirek Kalina
Ingredience pro 4 porce
- 4 vejce
- 8 ks zeleného chřestu
- 8 ks bílého chřestu
- 100 g másla
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 500 g listového těsta
- 4 polévkové lžíce bernské omáčky
- 4 čajové lžičky duxelles
- vejce na pomazání těsta
- maldonská sůl
- estragonový prach
Bernská omáčka
300 g másla
170 g žloutků
120 g vody
20 g citronové šťávy
10 g soli
2 g redukce z bílého vína, vinného octa a estragonu
Vše vaříme na páře při 75 °C asi 35 minut. Získáme dávku na jednu šlehačkovou láhev.
Duxelles - žampionová pasta
100 g žampionů
10 g šalotky
2 g česneku
17 g másla
citronová šťáva
snítka tymiánu
1 čajová lžička bílé lanýžové pasty
sůl, černý pepř
Šalotku a česnek podusíme na másle, přidáme pokrájené žampiony a tymián, podusíme a přidáme víno. Víno zredukujeme a přidáme citronovou šťávu. Přidáme lanýžovou pastu a dochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme na hladké pyré.
Z listového těsta vykrájíme kolečka o průměru 10 cm. Druhá kolečka vykrojíme znovu, menším vykrajovátkem, a dáme na první kolečka, která jsou potřená vejce, aby vytvořila okraj koláčku. Okraje potřeme vejcem a posypeme mořskou solí.
Do středu naneseme žampiónovou pastu duxelles a rozprostřeme. Pečeme při teplotě 200 °C po dobu 10 minut.
Zblanšírovaný chřest nakrájíme a ohřejeme ve vývaru s máslem. Chřest dáme do středu košíčku a navrch položíme zastřené vejce, které osolíme a opepříme. Vše zastříkneme bernskou omáčkou a posypeme estragonovým prachem.