Tagliatelle s ricottou, opékaným chřestem a hnědým máslem

Děvče od plotny - Kristina Lund

Tagliatelle s ricottou, opékaným chřestem a hnědým máslem

Děvče od plotny - Kristina Lund

Ingredience pro 4 porce:

  • 50 g másla
  • 500 g čerstvých tagliatelle
  • 350 g ricotty
  • 1 bio citron
  • 1 lžička ghí
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  1. Hnědé máslo. V malém hrnci pomalu rozpouštějte 50 g másla. Při nízké teplotě nechejte asi 10 minut vařit, aby máslo začalo zlátnout a vonět po karamelu a oříšcích. Bílkovina v másle na dně kastrolu vytvoří zlaté hrudky plné chuti. Máslo však hlídejte, aby se vám ke konci vaření nepřipálilo.
  2. Hotové hnědé máslo přelijte do skleničky a odložte stranou.
  3. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. 1 naběračku vody odložte stranou a zbytek slijte.
  4. Mezitím, co se vaří těstoviny, si připravte omáčku. V misce promíchejte ricottu, jemně nastrouhanou kůru z celého citronovou, 2 lžíce citronové šťávy, vrchovatou lžičku soli, lžičku čerstvě mletého pepře a odloženou vodu z těstovin. Promíchejte, aby byla omáčka krémová.
  5. Na pánvi rozehřejte ghí. Z chřestu odlomte konce (stonky ohněte a ony se samy zlomí kousek od spodu) a vložte na rozehřátou pánev. Lehounce posolte a opékejte asi 5 minut, aby měl chřest sytě zelenou barvu. Na poslední minutku do pánve přidejte prolisovaný stroužek česneku.
  6. Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou a rozdělte je na 4 talíře. Navrch každého talíře rozmístěte opečený chřest. Po okrajích každou porci přelijte 2 lžičkami hnědého másla a servírujte.