Tagliatelle s ricottou, opékaným chřestem a hnědým máslem
Děvče od plotny - Kristina Lund
Děvče od plotny - Kristina Lund
Ingredience pro 4 porce:
- 50 g másla
- 500 g čerstvých tagliatelle
- 350 g ricotty
- 1 bio citron
- 1 lžička ghí
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Hnědé máslo. V malém hrnci pomalu rozpouštějte 50 g másla. Při nízké teplotě nechejte asi 10 minut vařit, aby máslo začalo zlátnout a vonět po karamelu a oříšcích. Bílkovina v másle na dně kastrolu vytvoří zlaté hrudky plné chuti. Máslo však hlídejte, aby se vám ke konci vaření nepřipálilo.
- Hotové hnědé máslo přelijte do skleničky a odložte stranou.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. 1 naběračku vody odložte stranou a zbytek slijte.
- Mezitím, co se vaří těstoviny, si připravte omáčku. V misce promíchejte ricottu, jemně nastrouhanou kůru z celého citronovou, 2 lžíce citronové šťávy, vrchovatou lžičku soli, lžičku čerstvě mletého pepře a odloženou vodu z těstovin. Promíchejte, aby byla omáčka krémová.
- Na pánvi rozehřejte ghí. Z chřestu odlomte konce (stonky ohněte a ony se samy zlomí kousek od spodu) a vložte na rozehřátou pánev. Lehounce posolte a opékejte asi 5 minut, aby měl chřest sytě zelenou barvu. Na poslední minutku do pánve přidejte prolisovaný stroužek česneku.
- Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou a rozdělte je na 4 talíře. Navrch každého talíře rozmístěte opečený chřest. Po okrajích každou porci přelijte 2 lžičkami hnědého másla a servírujte.