Steak z telecí kýty se zeleným chřestem a holandskou omáčkou
Kounický dvůr

Kounický dvůr
Ingredience
- pro 4 osoby:
- 1 kg telecí kýty
- 20 ml oleje
- 0,8 kg zeleného
- chřestu
- 60 g másla
- sůl, pepř
Holandská omáčka
- 400 g másla
- 5 ks žloutků
- 1 citron
- 50 ml vody
- sůl, pepř
Postup:
Telecí kýtu očistíme, vykrojíme rovnoměrné válečky, osolíme, opepříme a zatáhneme na oleji. Po vychladnutí zabalíme do folie, utáhneme konce a vložíme do sous-vide, kde vaříme 3 h při 58 °C. Před servírováním opékáme jednotlivé porce na másle, přidáme blanšírovaný zelený chřest a přelijeme holandskou omáčkou.
Holandská omáčka
Máslo vložíme do rendlíku a necháme rozpustit. Teplotaby měla být okolo 100 °C. Do nádoby příslušící k tyčovému mixéru dáme citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře. Hlavici mixéru ponoříme až na dno nádoby a žloutky krátce rozmixujeme. Postupně zašleháme rozpuštěné máslo. S hlavicí projedeme několikrát nahoru a dolů, ale zbytečně dlouho omáčku nešleháme.