Jarní chřestový krém s máslovou šunkou
Kami Food & Catering
Kami Food & Catering
Ingredience pro 4 porce:
- 250 g zeleného chřestu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g šunky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- petrželka
Postup:
Z chřestu odkrojíme hlavičky a odložíme si je stranou. Stonky umyjeme a pokrájíme na menší špalíčky.
Do hrnce vložíme lžíci másla a chřestové špalíčky a lehce osmahneme. Opatrně zasypeme lžící hladké mouky a zalijeme připraveným zeleninovým vývarem. Vše vaříme 15 až 20 minut na mírném plameni. Před koncem varu přidáme smetanu ke šlehání a vše rozmixujeme do konzistence krému.
Na pánvi si rozpustíme lžíci másla a přidáme natrhanou šunku. Opékáme společně s hlavičkami chřestu až do chvíle, než začne směs zlátnout.
Naservírujeme krém na talíř a dozdobíme opečenou šunkou, hlavičkami chřestu a čerstvou petrželkou.
Na Slavnostech chřestu a vína 2024 můžete tento pokrm ochutnat v jedlém kelímku a sníst jedlou pepřovou lžící.