Hovězí líčka na červeném víně se zeleným chřestem
Kounický dvůr
Kounický dvůr
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 kg hovězích líček
- 2 dcl oleje
- 1 kg kořenové zeleniny
- 400 g cibule
- 100 g česneku
- divoké koření, tymián, rozmarýn
- 200 g rajského protlaku
- 0,75 l červeného suchého vína
- 0,5 l vývaru
- 250 g másla
- 0,5 kg zeleného chřestu
- 2 ks citronu
- sůl, pepř
Postup:
Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou.
Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a mícháme ještě minutu. Zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a vaříme, dokud se objem nesníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
Vrátíme do hrnce opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140 °C. Dusíme asi 2 hodiny doměkka.
Líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dochutíme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme 2 lžíce másla (cca 100 g).
Asi 0,5 kg zeleného chřestu očistíme a spaříme v osolené vodě s citronem a lžičkou másla. Takto připravený chřest krátce opečeme na 150 g přepuštěného másla a lehce opepříme.