Hovězí líčka na červeném víně se zeleným chřestem

Kounický dvůr

Hovězí líčka na červeném víně se zeleným chřestem

Kounický dvůr

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 dcl oleje
  • 1 kg kořenové zeleniny
  • 400 g cibule 
  • 100 g česneku 
  • divoké koření, tymián, rozmarýn
  • 200 g rajského protlaku
  • 0,75 l červeného suchého vína
  • 0,5 l vývaru
  • 250 g másla
  • 0,5 kg zeleného chřestu
  • 2 ks citronu
  • sůl, pepř


Postup:

Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou. 

Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a mícháme ještě minutu. Zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a vaříme, dokud se objem nesníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

Vrátíme do hrnce opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140 °C. Dusíme asi 2 hodiny doměkka. 

Líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dochutíme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme 2 lžíce másla (cca 100 g).

Asi 0,5 kg zeleného chřestu očistíme a spaříme v osolené vodě s citronem a lžičkou másla. Takto připravený chřest krátce opečeme na 150 g přepuštěného másla a lehce opepříme.