Grilovaný pohořelický kapr na kmínu s pečeným chřestem a holandskou omáčkou

VESPALEC Catering (MORAVSKÝ KRUMLOV)

Grilovaný pohořelický kapr na kmínu s pečeným chřestem a holandskou omáčkou

VESPALEC Catering (MORAVSKÝ KRUMLOV)

Kapr

  • kapr o váze cca 1,5–2 kg
  • sůl a nejlépe čerstvě pomletý pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • kmín
  • olivový olej nebo pivo na potírání

Vykuchaného kapra rozdělte na filety nebo podkovy, zakápněte citronovou šťávou, posypte pepřem, nejlépe čerstvě nadrceným a kmínem. Pepř a kmín do masa trochu vtlačte, aby při grilování neodpadával. Kapra můžete také zakápnout trochou piva; v tom případě však vynechte citron. Než se rozpálí gril, nechte maso odpočívat v misce (jednotlivé porce můžete také zabalit do alobalu). Těsně před grilováním porce kapra mírně osolte. Rybí maso opékejte asi dvanáct až patnáct minut po každé straně, aby zpevnilo a na povrchu lákavě zezlátlo. Občas ho potřete olejem nebo pivem. Kapra můžete péct i v alobalu – maso bude stejnoměrně propečené a zachová si dostatek šťávy, jen bude o něco méně křupavé. o ale můžete dohnat v závěrečné fázi: stačí jednotlivé balíčky otevřít a ještě chvíli je grilovat nezakryté.

Chřest

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 40 g másla
  • mořská sůl
  • citron

Předehřejeme troubu na 180 °C. Chřest omyjeme a podle potřeby odřízneme zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V případě opravdu čerstvého a mladého chřestu je to potřeba jen malinko. Chřest uložíme do máslem vymazaného pekáčku, posypeme hrubou solí, zakápeme citronem, poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Chřest pečeme asi 15 - 20 minut, trochu změkne, ale zůstane na skus.

Holadnská omáčka

  • 3 žloutky velkých vajec
  • 1/2 lžíce kuliček bílého pepře
  • 250 g másla (i solené)
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 bobkový list (lépe čerstvý)
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Žloutky dáme do nádoby robota, sůl a krátce prošleháme. Rozdrtíe pepř, máslo pomalu rozehřejeme v kastrůlku, v jiném svaříme ocet se 3 lž.vody, pepřem, bobk.listem - za pár minut přidáme tak dvě lžíce aromatizované octové redukce, pozor nevyvařit úplně!! Přidejte lžíci horké vody, pak přelijeme přes sítko do džbánku. Máslo nám zatím zpění. Odstavíme a odstraníme pěnu. Oboje má být teplé. Zapneme robota a přidáváme ocet, zvolna po kapkách hned máslo, ke konci zrychlit až zhoustne. Za tepla ochutnáme a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Můžeme podávat.

 

http://www.pivni-zachranka.cz/