Grilovaná telecí roštěná s máslovým chřestem a žloutkovou pěnou
Restaurace STATEK SAMSARA (BLANSKO)

Restaurace STATEK SAMSARA (BLANSKO)
Ingredience pro 4 porce:
- 500g telecí roštěné
- 500g chřestu
- 235 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce vody
- sůl, pepř
Postup:
Roštěnou si očistíme a nakrájíme na steaky (cca 150g). Na rozpálené pánvi opékáme 1 minutu z každé strany. Na pánev vložíme máslo a maso glazujeme. Maso necháme 5 minut odležet a mezitím očistíme chřest. Chřest vložíme do vroucí osolené vody na 30 sekund, vytáhneme, zchladíme v ledové vodě a osušíme. Na servis opečeme a přelijeme máslem.
Žloutková pěna
Máslo přepustíme v rendlíku. Do nádoby k tyčovému mixéru vložíme žloutky, vodu, citrónovou šťávu, sůl, pepř. Krátce žloutky rozmixujeme. Pak tenkým pramínkem postupně zašleháme všechno rozpuštěné máslo. Hlavicí tyčového mixéru projedeme několikrát nahoru a dolů. Zbytečně dlouho omáčku nešleháme, není to třeba. Omáčka během šlehání zesvětlá a zhoustne. Omáčku ochutnejte, dochuťte případně solí a citrónem a ihned podávejte.