Grilovaná telecí roštěná s máslovým chřestem a žloutkovou pěnou

Restaurace STATEK SAMSARA (BLANSKO)

Grilovaná telecí roštěná s máslovým chřestem a žloutkovou pěnou

Restaurace STATEK SAMSARA (BLANSKO)

Ingredience pro 4 porce:

  • 500g telecí roštěné
  • 500g chřestu
  • 235 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • sůl, pepř

Postup:

Roštěnou si očistíme a nakrájíme na steaky (cca 150g). Na rozpálené pánvi opékáme 1 minutu z každé strany. Na pánev vložíme máslo a maso glazujeme. Maso necháme 5 minut odležet a mezitím očistíme chřest. Chřest vložíme do vroucí osolené vody na 30 sekund, vytáhneme, zchladíme v ledové vodě a osušíme. Na servis opečeme a přelijeme máslem.

Žloutková pěna

Máslo přepustíme v rendlíku. Do nádoby k tyčovému mixéru vložíme žloutky, vodu, citrónovou šťávu, sůl, pepř. Krátce žloutky rozmixujeme. Pak tenkým pramínkem postupně zašleháme všechno rozpuštěné máslo. Hlavicí tyčového mixéru projedeme několikrát nahoru a dolů. Zbytečně dlouho omáčku nešleháme, není to třeba. Omáčka během šlehání zesvětlá a zhoustne. Omáčku ochutnejte, dochuťte případně solí a citrónem a ihned podávejte.

 

http://www.penzion-samsara.cz/