Chřestový salát a houbový vinaigrette
Přemek Forejt

Přemek Forejt
Ingredience pro 4 porce
Chřestový salát
- 360g zelený chřest
- 60g hořčice hrubozrnná
- 1ks vanička řeřichy afilla
- 20g kerblík
- 50ml olivový olej
- 1ks citron
- 50g lískové ořechy
Houbový vinaigrette
- 250g žampiony
- 40g šalotka
- 15g česnek
- 3g tymián
- 3g rozmarýn
- 60g aceto balsamico
- 40g madeira
- 100g olivový olej
Postup:
Ze zeleného chřestu odlámeme koncové části stonků. Vrchní části chřestu zblanšírujeme v osolené vodě a po vytažení dochutíme solí, olivovým olejem a kapkou citronu. Na pánvi pomalu restujeme žampiony, olej a šalotku. Přidáme česnek, bylinky a zalijeme madeirou. Krátce svaříme a nakonec přidáme aceto balsamico. Ještě chvíli povaříme a poté vymixujeme.
Servírování:
Houbový vinaigrette natřeme na talíř a na něj nepravidelně pokládáme ochucený chřest. Přidáme hrubozrnnou hořčici a pár plátku syrového chřestu. Na vrch naklademe orestované lískové ořechy a dozdobíme afillou a kerblíkem.
Dobrou chuť!