Chřestová polévka

Roman Paulus

Chřestová polévka

Roman Paulus

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 l chřestového vývaru
  • 0,2 l kuřecího vývaru
  • 50 g bílé části pórku
  • 1 ks menší cibule
  • 200 g bílého chřestu
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany na vaření (12%)
  • 50 g hladké mouky
  • 0,5 dcl bílého vína
  • sůl, cukr, citron


Postup:

V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme najemno nakrájený pórek a lehce orestujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Vhodíme oloupaný bílý chřest nakrájený na kousky a restujeme do změknutí, asi 5 – 6 minut.

Zastříkneme bílým vínem, necháme krátce probublat, přidáme trochu cukru, sůl a podlijeme chřestovým a kuřecím vývarem. Vaříme na mírném plameni 25 – 30 minut. 

Zahustíme vychladlou jíškou připravenou z másla a hladké mouky. Vaříme asi 15 minut a následně přidáme smetanu. Za stálého míchání ještě dalších pár minut pozvolna vaříme. Před koncem lehce zakápneme šťávou z čerstvého citronu, přidáme lžíci másla a vše vymixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, abychom odstranili veškerá chřestová vlákna. Dochutíme solí, případně špetkou cukru.