Cheesecake s bílým chřestem
Petr Stupka
Petr Stupka
Nepečený koláč se sušenkovým základem náplní z ricotty, chřestu a bílé čokolády
Ingredience pro formu o průměru 24 cm:
Základ
- 50 g másla
- 160 g máslových sušenek (část jich můžete nahradit mletými mandlemi či ořechy)
Náplň
- 150 g vařeného bílého chřestu
- 250 g sýru ricotta
- 250 g bílé čokolády
- 100 g kysané smetany
- 1 citron (chemicky neošetřený)
Postup:
Chřest pečlivě oloupejte. Na povrchu výhonků jsou velmi silná vlákna, která mixér těžko rozseká. Chřest vařte ve slané a oslazené vodě poměrně krátce, aby zůstal křupavý. Zchlazený ho nakrájejte na menší kousky.
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem (skřípněte ho do ráfku). Podrcené sušenky důkladně promíchejte s rozměklým máslem a vzniklou hmotu vložte do připravené formy. Vše uhlaďte a nechte v lednici ztuhnout.
Ve vodní lázni si zvolna rozehřejte bílou čokoládu a dobře ji promíchejte.
V mixéru rozmixujte chřest, sýr a smetanu. Vše následně doplňte citronovou kůrou, šťávou a vlažnou bílou čokoládou, promíchejte a vlijte do formy se sušenkovým základem. Nechte ztuhnout do druhého dne.
Podávejte s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo jiným sezónním ovocem.
Bílou čokoládu je samozřejmě možné nahradit hořkou, místo ricotty použít krémový sýr a podobně.