Cheesecake s bílým chřestem

Petr Stupka

Cheesecake s bílým chřestem

Petr Stupka

Nepečený koláč se sušenkovým základem náplní z ricotty, chřestu a bílé čokolády

 

Ingredience pro formu o průměru 24 cm:

Základ

  • 50 g másla
  • 160 g máslových sušenek (část jich můžete nahradit mletými mandlemi či ořechy)

 

Náplň

  • 150 g vařeného bílého chřestu
  • 250 g sýru ricotta
  • 250 g bílé čokolády
  • 100 g kysané smetany
  • 1 citron (chemicky neošetřený)

 

Postup:

Chřest pečlivě oloupejte. Na povrchu výhonků jsou velmi silná vlákna, která mixér těžko rozseká. Chřest vařte ve slané a oslazené vodě poměrně krátce, aby zůstal křupavý. Zchlazený ho nakrájejte na menší kousky.  

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem (skřípněte ho do ráfku). Podrcené sušenky důkladně promíchejte s rozměklým máslem a vzniklou hmotu vložte do připravené formy. Vše uhlaďte a nechte v lednici ztuhnout.

Ve vodní lázni si zvolna rozehřejte bílou čokoládu a dobře ji promíchejte.

V mixéru rozmixujte chřest, sýr a smetanu. Vše následně doplňte citronovou kůrou, šťávou a vlažnou bílou čokoládou, promíchejte a vlijte do formy se sušenkovým základem. Nechte ztuhnout do druhého dne.

Podávejte s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo jiným sezónním ovocem.

 

Bílou čokoládu je samozřejmě možné nahradit hořkou, místo ricotty použít krémový sýr a podobně.