Bramborový knedlík plněný uzeným vepřovým masem, zadělávaný chřest

Hospoda Na Dědině

Bramborový knedlík plněný uzeným vepřovým masem, zadělávaný chřest

Hospoda Na Dědině

Ingredience pro 4 osoby: 

Těsto

  • 1 kg vařených oloupaných brambor
  • 1 ks vejce
  • 0,5 kg jemné krupice
  • 10 g soli 


Náplň

  • 0,1 kg cibule
  • 0,3 kg uzené krkovice
  • sůl, pepř, kmín podle chuti
  • Zadělávaný chřest
  • 0,3 kg bílého chřestu 
  • 0,2 kg zeleného chřestu
  • 50 g másla
  • ocet, cukr, sůl podle chuti


Postup:

Nejprve povaříme uzené maso a vzniklý vývar použijeme na přípravu zadělávaného chřestu. Poté uvaříme brambory ve slupce, necháme zchladit, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl, jemnou krupici a vypracujeme hladké těsto.

Na pánvi orestujeme cibuli dozlatova, přidáme uzené maso nakrájené na malé kostičky, orestujeme a dochutíme. Náplň dáme stranou.

Bramborové těsto vyválíme na asi 2 cm tlustý plát, naplníme masem a vytvarujeme dlouhý knedlík, který po stranách utěsníme. Vaříme v páře asi 25 minut. Poté nakrájíme na plátky.

V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme očištěný bílý chřest, orestujeme, zalijeme trochou uzeného vývaru a uvaříme doměkka. Uvařený chřest rozmixujeme dohladka a dochutíme solí, octem a cukrem. 

Pokrm servírujeme ozdobený spařeným zeleným chřestem nakrájeným na kolečka. Můžeme přidat i špičky chřestu a smaženou cibulku.