Bílý chřest, lanýžová majonéza, restované kačenky a žampiónové pyré

Přemek Forejt

Bílý chřest, lanýžová majonéza, restované kačenky a žampiónové pyré

Přemek Forejt

Ingredience:

  • 280 g bílého chřestu
  • 50 ml octu
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 500 ml vody
  • 10 g estragonu
  • 10 g tymiánu

---

  • 40 g kuřecí šťávy
  • 60 g másla

---

  • 70 g japonské majonézy
  • 10 ml lanýžového oleje

---

  • 200 g kačenek (houby)
  • 40 g másla
  • špetka soli

---

  • 200 g žampionů
  • 20 g octu
  • 50 g vývaru
  • 40 ml smetany
  • špetka soli


Postup:

Připravíme si várku – z octu, cukru, soli, vody, estragonu a tymiánu. Várku přivedeme k varu, vložíme očištěný chřest a vaříme asi 3 minuty. Mezitím prohřejeme kuřecí šťávu, do které pomalu zašleháváme máslo. Ve vzniklé emulzi
prohřejeme chřest připravený ve várce. Spojíme japonskou majonézu a lanýžový olej - nic jiného než jen vyšleháme dohromady. Kačenky očistíme, osolíme a orestujeme na másle.

Žampionové pyré
Žampiony dobře orestujeme, zastříkneme octem a osolíme. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Zredukujeme a přidáme smetanu. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladké pyré. Před servírováním ozdobíme nasekanou pažitkou, smaženou cibulkou a škvarky.