Bílý chřest, lanýžová majonéza, restované kačenky a žampiónové pyré
Přemek Forejt

Přemek Forejt
Ingredience:
- 280 g bílého chřestu
- 50 ml octu
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 500 ml vody
- 10 g estragonu
- 10 g tymiánu
---
- 40 g kuřecí šťávy
- 60 g másla
---
- 70 g japonské majonézy
- 10 ml lanýžového oleje
---
- 200 g kačenek (houby)
- 40 g másla
- špetka soli
---
- 200 g žampionů
- 20 g octu
- 50 g vývaru
- 40 ml smetany
- špetka soli
Postup:
Připravíme si várku – z octu, cukru, soli, vody, estragonu a tymiánu. Várku přivedeme k varu, vložíme očištěný chřest a vaříme asi 3 minuty. Mezitím prohřejeme kuřecí šťávu, do které pomalu zašleháváme máslo. Ve vzniklé emulzi
prohřejeme chřest připravený ve várce. Spojíme japonskou majonézu a lanýžový olej - nic jiného než jen vyšleháme dohromady. Kačenky očistíme, osolíme a orestujeme na másle.
Žampionové pyré
Žampiony dobře orestujeme, zastříkneme octem a osolíme. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Zredukujeme a přidáme smetanu. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladké pyré. Před servírováním ozdobíme nasekanou pažitkou, smaženou cibulkou a škvarky.