Tisková zpráva 2 2024

Menu restaurací, nasnoubená vína

Tisková zpráva 2 2024

30. Slavnosti chřestu a vína, 17.–19. května 2024 v Ivančicích

Kdy: 17.-19. května 2024

Kde: Ivančice

web: www.slavnostichrestuavina.cz

V Ivančicích vrcholí přípravy na největší kulturní a gastronomickou událost roku – jubilejní 30. ročník Slavností chřestu a vína. Tisíce návštěvníků se již těší na 17.-19. května, kdy si budou moci dopřát vynikající chřestové pokrmy, vína od lokálních vinařů a bohatý kulturní program.

A protože jde v první řadě o chřest a víno, připravila si šestice restaurací chřestová menu – každé jedno jídlo chřest obsahuje a kombinuje jej s dalšími surovinami, podtrhuje jeho chuť a připravuje tak pro návštěvníky Slavností dokonalý chuťový zážitek. Všechny restaurace navíc budou vařit z chřestu vypěstovaného v nedávno obnovené ivančické chřestovny – chřest tak bude přesně takový, jaký má být: naprosto čerstvý. Všechna jídla a také veškeré nápoje budou navíc podávány v ekologickém rozložitelném nádobí.

Pokud si bude chtít návštěvník vychutnat kompletní jídlo o několika chodech, může začít třeba jarním chřestovým krémem s máslovou šunkou od Kami Food & Catering a pokračovat předkrmem od Meat Vandals: smaženou čedarovou koulí s trhaným vepřovým masem, máslovou bramborovou kaší a chřestovým concassé. Chuť chřestu umí výborně podtrhnout ryby, Kounický dvůr nabídne jako jeden z hlavních chodů kapří hranolky z Pohořelic s chřestovým salátem a citronovou majonézou. Milovníky hovězího zase potěší například Wine Wellness Hotel Amande se svou grilovanou hovězí svíčkovou, mandlovým crumblem, salátem z chřestu, brambor grenaille a čerstvými bylinkami. A aby byl gastro zážitek kompletní, doporučujeme i dezert na závěr – třeba cheesecake s chřestovo-nugátovou příchutí, šlehaným jahodovým pyré a pistáciovým prachem od Restaurantu Na Návsi, nebo chřestovou tlačenku, jahody, pěnu z podmáslí a kerblík od Hospody Na Dědině.

Pro ještě lepší zážitek z jídla doplní menu restaurací třináct vybraných lokálních vinařství svými vynikajícími víny. Vybrané pokrmy z připravených menu už nasnoubil moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást. Nejen nasnoubená vína si budou moci návštěvníci zakoupit přímo u jednotlivých vinařů ve Vinařské zóně, ale také ve WinePointu v Gastro zóně. V sobotu a v neděli proběhnou navíc ve vinařské zóně Duely vína a jídla, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet snoubení prakticky.

Pro všechny návštěvníky bude také možnost zakoupit čerstvý bílý a zelený chřest dodaný firmou Český chřest z Hostína na Mělnicku. Český chřest si totiž zakládá na kvalitě a čerstvosti, což je u chřestu ještě důležitější než u ostatních druhů zeleniny.

 

Foto (včetně fotografií všech festivalových jídel) ke stažení na tomto odkaze.