Jak nakoupit čerstvý chřest?

Jak nakoupit čerstvý chřest?

Při nákupu chřestu věnujte velkou pozornost jeho kvalitě. Kupujte pouze chřest čerstvý a dobře skladovaný.

Zvýšenou pozornost věnujte chřestu nabízenému ve slevě a přesvědčte se, že je skutečně čerstvý.


Jaký chřest kupovat?

  • s charakteristickou jemnou vůní
  • s nepoškozenými výhonky
  • smetanově bíle zabarvený nebo krásně zelený
  • svěžího vzhledu


Čerstvý chřest je křehký, zacházejte s ním opatrně, snadno se láme!

Starý chřest poznáte podle:

  • nažloutlého až nahnědlého zabarvení
  • zvadlých nebo dokonce nahnilých výhonků
  • nepříjemného zápachu
  • plesnivých konců v místě řezu (bývají ukryté v balení)

Takovýto chřest je starší než týden od sklizně.


Jak chřest skladovat?

  • teplota +2 až +4 °C, doba skladování v mikrotenovém sáčku 5 až 7 dní
  • chřest se dá dobře zamrazit, můžete jej pak konzumovat až do další sklizně
  • před zamrazením chřest nemusíte loupat, zmrazený se pak loupe nejlépe hned po opláchnutí vodou, kdy vrchní slupka povolí