Jak nakoupit čerstvý chřest?
Při nákupu chřestu věnujte velkou pozornost jeho kvalitě. Kupujte pouze chřest čerstvý a dobře skladovaný.
Zvýšenou pozornost věnujte chřestu nabízenému ve slevě a přesvědčte se, že je skutečně čerstvý.
Jaký chřest kupovat?
- s charakteristickou jemnou vůní
- s nepoškozenými výhonky
- smetanově bíle zabarvený nebo krásně zelený
- svěžího vzhledu
Čerstvý chřest je křehký, zacházejte s ním opatrně, snadno se láme!
Starý chřest poznáte podle:
- nažloutlého až nahnědlého zabarvení
- zvadlých nebo dokonce nahnilých výhonků
- nepříjemného zápachu
- plesnivých konců v místě řezu (bývají ukryté v balení)
Takovýto chřest je starší než týden od sklizně.
Jak chřest skladovat?
- teplota +2 až +4 °C, doba skladování v mikrotenovém sáčku 5 až 7 dní
- chřest se dá dobře zamrazit, můžete jej pak konzumovat až do další sklizně
- před zamrazením chřest nemusíte loupat, zmrazený se pak loupe nejlépe hned po opláchnutí vodou, kdy vrchní slupka povolí